Speeddaters die zitten zijn kritischer

Mensen die bij een speeddate-avond op één plek blijven zitten, zijn kritischer dan de deelnemers die steeds van plek moeten verwisselen. Dit blijkt uit recent Amerikaans onderzoek naar speed-daten.

350 Proefpersonen werden gevolgd tijdens een speed-datesessie. Eerst mochten de dames blijven zitten en verwisselden de heren steeds van plek, daarna draaiden de rollen om en mochten de mannen steeds blijven zitten.

Speeddating Onderzoek

Uit dit onderzoek bleek dat de singles minder kritisch waren op hun dates als ze hen actief moesten benaderen. De ‘roterende’ proefpersonen gaven veel vaker aan dat ze hun gesprekspartner nog eens wilden zien. Volgens een onderzoeker zou het actief benaderen van een persoon verlangen-verhogend werken. Deze studie verklaart wellicht deels waarom vrouwen kieskeuriger zijn dan mannen; zij worden gemiddeld vaker benaderd dan andersom.

Mogelijk werkt het hebben van een vaste plek onbewust ook statusverhogend. Als iedereen in beweging moet komen behalve jij is het net alsof je op een soort troon zit. Jij hebt een vaste plek, de ander moet “zich nog bewijzen”.

Speeddaten wordt populair

Speeddaten is aan een flinke opmars bezig in Nederland. Waar speeddate evenementen enkele jaren geleden nog voornamelijk in de grote (studenten)steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Groningen werden georganiseerd, vinden er nu ook speeddate avonden plaats in kleinere gemeentes (Eindhoven, Den Bosch et cetera). Vooral onder hoger opgeleiden is deze vorm van daten populair. In een kort tijdsbestek leer je een flink aantal mogelijke matches kennen. Steeds meer singles weten de schroom van zich af te schudden, meestal door met z’n tweeën naar een dergelijke avond toe te gaan.

Heb jij ervaringen met speeddaten? Kun je iets zeggen over het publiek dat je op zulke avonden aantreft? Bekende organisatoren in Nederland zijn Fasterdate en Speeddaten.nl, je mening over deze organisaties zijn uiteraard ook welkom.

bron: vrij naar artikel op nu.nl

Plaats een reactie