Nederlanders zijn gulle daters: besteden veel aan dates

Nederlanders zijn gulle daters: wij besteden relatief veel aan (eerste) dates

TNS heeft in zes landen binnen Europa onderzoek gedaan naar de uitgaven van daters die gebruik maken van Lexa. Ook Nederlandse daters maakten onderdeel uit van dit onderzoek, dan de naam LoveEconomy draagt.

Uit de resultaten blijkt dat Nederlanders de tweede plek innemen als het gaat om uitgaven tijdens een date. Nederlanders gierig? Dat valt dus reuze mee. Engelsen staan met een uitgave van gemiddeld 75 euro per persoon per date stipt op nummer 1. Wij Nederlanders volgen met een gemiddelde uitgave van 34 euro per persoon tijdens een afspraakje. Overigens zijn we niet overal zo makkelijk in als het om de uitgaven gaat die met daten te maken hebben. Zo staan we op de vijfde plaats als het gaat om uitgaven op het gebied van anticonceptie, presentjes, cosmetica, kleding en uiterlijke verzorging. De Fransen namen hier de zesde, en laatste, plaats op de lijst in.

Toch relatief lage uitgaven

Alle uitgaven die ook maar iets met het daten te maken hadden werden onder de loep genomen door TSN. Nederlanders mogen dan gul zijn als het om het afspraakje zelf gaat, we zijn toch behoorlijk zuinig als het om alle andere uitgaven op dit gebied gaat. Van de totale 546 euro die de Nederlandse dater jaarlijks gemiddeld besteed aan de date-gerelateerde zaken wordt er maar liefst 375 euro tijdens de date zelf besteed. Gemiddeld gaat 34 euro op aan reiskosten en slechts 59 euro wordt besteed aan kleding. Engelsen geven aanzienlijk meer uit aan kleding en reiskosten, terwijl de datekosten van de Italianen flink worden opgevoerd door dure presentjes en kosten voor de kapsalon.

Anticonceptie lijkt onbelangrijk

Uit het onderzoek kwam naar voren dat Nederlanders niet erg de behoefte voelen om veel uit te geven aan anticonceptie. Jaarlijks besteedt de Nederlandse dater hier slechts elf euro aan, en dat is bijzonder weinig. Over het geheel gezien neemt dit slechts twee procent van de totale date-gerelateerde uitgaven in beslag. De Engelsen lijken het toch wat serieuzer te nemen met anticonceptie. Zij staan op de eerste plaats met een gemiddelde jaarlijkse uitgave van 48 euro.

We geven steeds meer geld uit aan dates

Het datingbudget van Nederlanders is niet altijd even hoog geweest en dit is te merken. Ons datingbudget is gestegen en hierdoor gaven we in 2014 maar liefst 67 procent meer uit aan de afspraakjes dan het jaar ervoor. In 2014 gaven we 26 eurocent uit aan het daten op elke 100 euro die we konden besteden. In Italië gaf men per 100 euro besteedbaar inkomen 69 eurocent uit aan afspraakjes en in Spanje kwam het neer op 52 eurocent. Fransen lijken het minst vrijgevig met slechts 21 eurocent per 100 euro.

Meer weten over Lexa? Lees deze pagina over Lexa.nl. Wil je geld besparen op online dating? Lees dan dat artikel.

En? Geef jij veel geld uit aan je (eerste) dates of houd je de hand als een echte Hollander op de knip? Hoeveel geld gaat er doorheen op een eerste afspraakje? Kies je voor een goedkope gelegenheid of laat je de flappen flink wapperen om indruk te maken? We zijn benieuwd naar jullie eerste-date ervaringen.

Plaats een reactie