Downdating steeds populairder

Het zogenaamde “downdaten” wint steeds meer aan populariteit, vooral onder vrouwen. Mannen zijn wat minder gevoelig voor trends en hebben minder op met “bewuste” downdating.

hoger opgeleidDeze nieuwe relatie-trend houdt in dat hoger opgeleiden een relatie hebben met beduidend lager opgeleide en/of ambitieloze mensen. Dit fenomeen lijkt dus vooral onder vrouwen aan populariteit te winnen.

Nu steeds meer dames carrière maken kiezen ze vaker voor een laaggeschoolde man, zodat ze hun “macht” op de werkvloer thuis door kunnen zetten en ervaren. Dit machtsgevoel zou erotiserend werken. Mannen voelen zich tegenwoordig minder bedreigd door een intelligente vrouw. Speciale datingsites voor HBO’ers en academici worden dus niet door alle hoger opgeleiden gewaardeerd. Het wachten is op de eerste speciale downdating site.

Downdating niet altijd een keuze

Sommige vrouwen hebben ook gewoon niet zo veel te kiezen: hoger opgeleide mannen zijn gewoon schaars, zeker in stedelijke gebieden. In de grote studentensteden, zoals Amsterdam en Utrecht, is er een absoluut vrouwenoverschot. Het is ondoenlijk om elke meid met een HBO of Universitair papiertje die in haar studentenstad wil blijven wonen te koppelen aan een man van HBO of WO niveau. Ook Leiden heeft een chronisch teveel aan vrouwelijke studenten.

update: dit artikel is geschreven vóór de economische crisis. Nu de crisis een feit is blijkt het hele downdating verhaal toch een trend van voorbijgaande aard te zijn. De vrouwen zijn een stuk kritischer, niet alleen naar het opleidingsniveau toe maar zeker ook naar het inkomen. Waar het een jaar of 4 geleden hip en trendy was een stoere man zonder diploma te daten staan de zaken er nu anders voor. De ideale man is stoer, verzorgend, heeft een goed stabiel inkomen en minimaal gestudeerd aan de Hogeschool.

Doe jij aan downdating?

Volg jij geen trends maar ben je van jezelf een type dat valt op mannen die lager opgeleid zijn dan jij? Laat ons weten wat jou beweegt! Ook mannen die een veel slimmere vrouw als vriendin hebben mogen natuurlijk reageren op het fenomeen donwdating. Hoe is jullie taakverdeling? Doe jij meer in huis en maakt je partner carrière?

Zelf toch downdaten? Schrijf je gratis in op één van de sites op onze Dating-overzichtspagina. Toch liever iemand die wél een universiteit of hogeschool heeft bezocht? Je vindt er uiteraard ook dating sites die zich juist wél op hoger opgeleiden richten.

1 gedachte over “Downdating steeds populairder”

Plaats een reactie