Echtscheiding leidt tot onuitwisbare littekens

Een echtscheiding staat garant voor blijvende schade aan de gezondheid. Met dat bericht kwam CNN na een recente studie naar de gezondheid van gescheiden mannen en vrouwen. Pas wanneer een persoon die een huwelijk verbroken zag worden hertrouwt herstelt het fysiek zich. Naast emotionele problemen heeft scheiden dus ook duidelijk haar weerslag op de fysieke gesteldheid. Naast stress kan het verbreken van het huwelijk ook de nodige lichamelijke problemen opleveren.

Volgens een sociologe, aangesloten bij de Universiteit van Chicago, is een huwelijk dat strandt een bijzonder pijnlijke en stressvolle gebeurtenis, die te vergelijken is met het sterven van de partner. “Niet alleen financieel, maar ook maatschappelijk gezien, brengt dit schade aan. Opvallend is dat de littekens blijven bestaan”.

Een scheiding heeft zowel invloed op lichaam als geest. Gescheiden singles hebben meer chronische aandoeningen en mobiliteitsbeperkingen. De gezondheid van gescheiden mannen en vrouwen is doorgaans gemiddeld slechter dan die van vergelijkbare groepen die slechts één keer getrouwd zijn.

Aantal echtscheidingen neemt nog steeds toe in Nederland

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek eindigen er nog steeds meer huwelijken in een scheiding. Ondanks de kosten die het verbreken van een huwelijk met zich meebrengt zijn er steeds meer koppels die geen gezamenlijke toekomst meer zien zitten en besluiten de scheidingspapieren aan te vragen.
Volgens het CBS vonden er in het jaar 2001 ruim 37.000 scheidingen plaats. Ook in de jaren daarna scheiden tussen de 34 en 38 duizend getrouwde stellen. Een op de zes scheidingen verloopt allesbehalve soepel; het zijn vooral de mensen in deze categorie die problemen met hun gezondheid krijgen. Vaak eindigt zo’n echtscheiding in ruzie over bijvoorbeeld de kinderen, het huis of geld.

De gemiddelde leeftijd van mannen en vrouwen die besluiten een punt achter hun huwelijk te zetten was in het jaar 2011 respectievelijk 38 en 40 jaar oud. De verwachting is dat de gemiddelde leeftijd nog zal dalen.
Er vinden overigens ook minder huwelijken plaats dan in het verleden het geval was. Op termijn zou dit ook het aantal echtscheidingen moeten verlagen. Procentueel gezien zal er echter weinig veranderen: 33% van alle huwelijken eindigen in een scheiding. Een op de 5 echtelieden krijgt te maken met emotionele en lichamelijke klachten.

Heb jij weleens een (slechte) echtscheiding meegemaakt, als huwelijkspartner of als kind? Merkte je een negatieve invloed op jouw gezondheid? Ben je er in geslaagd vrienden te blijven met je ex-partner?

Plaats een reactie