Online werken aan relatieproblemen

De Stichting Korrelatie heeft een nieuwe website gelanceerd waar partners online kunnen zoeken naar mogelijke oplossingen voor hun relatieproblemen. Bijna 70 procent van de Nederlandse stellen stelt ervaring te hebben met relatieproblemen.

Al dan niet kleine ergernissen zijn de belangrijkste oorzaak van ruzie binnen een relatie. Van vieze sokken laten rondslingeren, het dopje van de tandpasta vergeten, huishoudelijke taken tot serieuze communicatieproblemen; ogenschijnlijk kleine dingen kunnen leiden tot serieuze relatiestress. Dit blijkt uit een onderzoek van Stichting Korrelatie, uitgevoerd door het onderzoeksbureau Synovate.

Tegenover het feit dat 70% van de stellen weleens met relatie-strubbelingen kampt meent maar liefst 95% van de ondervraagden dat je aan een relatie moet werken.

De wil om er samen uit te komen is er dus meestal wel. De onlangs gelanceerde website werkenaanrelatieproblemen.nl speelt hier op in. Middels een zogenaamde “relatiescan” kunnen koppels hun relatie eens stevig evalueren. Ook biedt de site een “oefenruimte” waarin geliefden inzicht krijgne in hun onderlinge communicatie. Via de website is het ook mogelijk contact op te nemen met iemand die professionele relatiehulp kan bieden.

Update: nieuwe website voor relatieproblemen

Enkele jaren later lijkt het initiatief van Stichting Korrelatie een nieuwe naam te hebben: Relatieproblemenadvies.nl
Internet speelt een steeds grotere rol in het oplossen van relatieproblemen. Het face-to-face in therapie gaan is voor veel koppels toch een stap te ver; internetcoaching kan een goed alternatief zijn. Op de nieuwe website van Korrelatie kun je bellen voor advies (0900-1450, slechts 15 ct/minuut) of chatten met deskundigen die je kunnen helpen bij een probleem in je relatie. Chatten kan op werkdagen tussen 9:00 en 17:30 uur. Mailen doe je via vraag@korrelatie.nl

Op de site staan enkele interessante feitjes. Zo is voor één op de zes Nederlanders het praten over relatieproblemen taboe. Slechte communicatie is relatieprobleem nummer 1. Op de website kun je een scan doen waaruit je kunt afleiden of je serieuze problemen binnen je relatie hebt. Verder kun je er tips lezen over hoe je de communicatie tussen jou en je partner kunt verbeteren, en vind je er adviezen over relaties in het algemeen. Erg “leuk” is de Relatie-issue Top 10. Lees hem eens door en bekijk of jij niet alleen staat met jouw problemen:

Relatieproblemen Top 10

1. Ergernissen (kleine dingetjes die opgeteld erg groot kunnen worden)
2. Niet goed met elkaar kunnen praten (verschil in communicatie capaciteiten)
3. Discussie over huishoudelijke taken (stofzuigen, schoonmaken, opruimen et cetera)
4. Karakters die botsen (slechte match. Karaktereigenschappen die niet samen gaan)
5. Discussie over opvoeding van kinderen (onenigheid over hoe om te gaan met de kids)
6. Financiële problemen (Geldgebrek, liegen over inkomsten en uitgaven)
7. Geen tijd voor elkaar (door werk of door andere interesses)
8. Egoïsme (Niet in de ander inleven, eigen belangen centraal stellen)
9. Ontrouw (vreemdgaan: fysiek of mentaal. Liefde voor of seks met een ander)
10. Te snel opgeven (weinig ruggengraat, weinig ambitie om de relatie naar een hoger plan te tillen)

Lees op de website van Korrelatie ook eens de verschillen tussen mannen en vrouwen; zij klagen namelijk vaak over verschillende zaken. Heb jij wel eens serieuze relatieproblemen gehad? Zocht je hier voor hulp (bijvoorbeeld op een website) of kwamen jullie er samen wel uit? Kun je je vinden in bovenstaande Top 10 van relatieproblemen? Wil je zelf relatietherapie? Kijk eens bij Quint Relatietherapie.

Relatie & Datingcoach

Steeds meer stellen zoeken ook hulp bij een relatie-coach, die hen helpt elkaar beter te begrijpen. Singles die moeite hebben met het aangaan van relaties, of het vinden van de juiste date zoeken het vaak bij een datingcoach. Ook kan een datingcoach helpen bij het opstellen van een datingprofiel dat wél succesvol is en reacties krijgt.

Plaats een reactie